Strygere

Fra 5 år til 25 år
Nybegyndere til øvede

Violin

Violinen er strygernes sopranstemme – lys og lyrisk, men også temperamentsfuld og passioneret.

Violinen er et af de instrumenter, der er skrevet flest solo-stykker og koncerter for. Den bruges i alle former for sammenspil – klassisk, folkemusik, jazz og pop-musik

Her er tre links til YouTube med violinen i fokus:

Mendelssohn violin-koncert – klik her

Dreamers Circus – klik her

Viva la Vida med Coldplay – klik her

Fra 5-6 år til 25 år
Nybegyndere til øvede

Bratsch

Bratschen – eller Viola – er violinens blide og følsomme storesøster, som med sin varme og melankolske klang kan smelte ethvert hårdt hjerte. Bratschen bruges i mange sammenhænge, såsom klassisk- og jazzmusik og er specielt i det 20. århundrede blevet brugt som solo-instrument.

På YouTube kan du høre forskellige stykker med bratschen i fokus:

Schubert’s Arpeggione-sonate

Et lille stykke for 4 bratscher

“Hello” by Adele for cello og bratsch

Man kan starte med at spille bratsch fra ca. 5-6 års alderen, men det er også nemt at skifte over til bratsch fra violin, efter at man har spillet et par år.

Fra 5 år til 25 år
Nybegyndere til øvede

Cello

Celloen har det hele.

Den har den vældige dybde, det melankolske mellemleje og den funklende højde. Den har den dybe stemme i orkestrene, hvor den også ofte spiller en lysere melodistemme.

Hør et par gode eksempler på disse links:
Celloen kan danne kvartetter – Rastrelli Cello Quartett Piazzolla – Oblivion.

Man kan spille duetter – Shostakovich Prelude.
Man skal holde øje – og øre! -, når man spiller med hinanden.

…og den er et hyppigt brugt soloinstrument – ELGAR CELLO CONCERTO, JACQUELINE DU PRE

Der er forskellige sammenspilsmuligheder på Musikhøjskolen. Allerede når du har spillet et par år, kan du spille sammen med andre. Og det kræver, at man øver hver dag. Der er brug for samarbejde i familien for at det bliver gennemført. På Musikhøjskolen har vi desuden et rent celloensemble. KATLA STRINGS. Der kan man spille, når man er blevet rigtig god.

Man kan starte med at spille cello fra 5-6 års alderen. Der er også elever, der er startet i en yngre alder.

Er du i tvivl om noget, kan du ringe til vores cellolærer og få en snak.

Flere links til YouYube:

Game of Thrones Cello Cover – Break of Reality

Piazzolla – Oblivion

Elgar Cellokoncert

Fra ca. 7-8 år til 25 år
Nybegyndere til øvede

Kontrabas

Kontrabassen er det største og dybeste af strygerinstrumenterne. Den lægger hele bunden i orkestret og er meget vigtig. Det er ikke altid, man tænker over, at basserne spiller, men man tænker over det, når de ikke gør. Her kan du høre basserne i Beethovens 5. symfoni – KLIK HER.

Noget af det bedste ved kontrabassen er, at den både kan spille akkompagnement og melodier. Selvom dens rolle i orkestrene ofte er at akkompagnere (hjælpe melodien i de andre instrumenter på vej) kan den også selv spille melodier og soloer. Det er ikke alle der ved det, men kontrabassen er et fantastisk soloinstrument. En af de største bas-stjerner, der har været, hed Giovanni Bottesini og levede i 1800-tallet. Han var en virtuos uden lige og skrev en masse svære stykker for kontrabas. Her er den ene af hans kontrabaskoncerter. Hør hvordan bassen synger! Det er jo nærmest opera. Concerto for Double Bass No 2 in B Minor – KLIK HER.

Et af de mest kendte stykker for kontrabas er Elefanten fra Dyrenes karneval af Saint-Saëns. Kontrabassen skal forestille at være en stor tung elefant, der kommer gående ud over savannen. Men i midten danser den vist også en lille vals. KLIK HER.

#

Tilbage til Soloundervisning

#

Tilbage til Instrument og sang

#

Tilbage til Musik