Klaver og andre tangenter

Fra ca. 6 år til 25 år

Accordeon/harmonika

Accordeonet er et attraktivt og relativt ungt instrument – udviklet inden for de sidste godt 50 år.

Det er – i modsætning til harmonikaen – forsynet med et kromatisk klaviatur i venstre hånd, hvilket giver langt større musikalske muligheder, inklusiv direkte udførelse af klaver-repertoiret i original version.

På et accordeon kan man spille al slags musik: fra klassisk og ny musik, over tango og jazz til folkemusik; alene eller i kammermusik, samt i orkester.

Et begynder-accordeon er let og handy og kan spilles fra ca. 6 års alderen, et fantastisk instrument med charme og udtryk. Instrumentet kan spille rene lyde allerede fra den første time!; transportabelt, syngende og bevægeligt; særdeles velegnet til nybegyndere.

Fra 6 år til 25 år

Klaver

Klaveret er indgangen til musik for mange mennesker. Det kan indgå i sammenspil og orkestre, men når du sidder ved dit klaver, kan du også være dit helt eget orkester. Det er en fantastisk oplevelse – og jo mere du lærer, jo sjovere bliver det.

Det er let at lave toner og melodier fra starten på klaveret, så du kommer hurtigt i gang med at spille musik – børnesange, folkeviser, den store klassiske musik, pop og rocksange, jazznumre m.m. Sammen med læreren finder du numre, der er gode at lære, og som du synes, lyder godt.

Hvilken lærer vil du gerne gå hos? Vores lærere har meget forskellige baggrunde med klaveret – som undervisere i mange forskellige fag og genrer, som rytmiske og klassiske musikere, og som sangskrivere og komponister.

Klassisk eller rytmisk? Den første tid som klaverelev er der ikke den store forskel – man skal jo først lære at finde rundt på instrumentet. Det vigtige i starten er spilleglæden og lysten til at blive bedre. Sidenhen vil forskellen på rytmisk og klassisk primært være, at rytmisk klaver er præget af akkordspil og becifring, mens klassisk klaver er præget af nodespil.

Når du skal i gang med klaveret, skal du have dit eget instrument hjemme til at øve på. Det bedste er et akustisk klaver, men også de elektroniske instrumenter med god anslagsfølsomhed kan bruges, især i starten. Både kontoret og lærerne hjælper gerne med rådgivning.

Du kan gå til klaver på flere måder: Vi har soloundervisning og Klaverklassen i Smallegade, og på flere af folkeskolerne er der også undervisning i klaver.

Fra ca. 6 år til 25 år

Cembalo

Er du spændt på at prøve at spille på instrumentet, som Bach og Mozart har komponeret deres fantastiske musik på? Så har du denne unikke mulighed på Musikhøjskolen, hvis du melder dig til cembalo.

Du vil lære stykker af alle barokmestrene bl.a. Bach, Händel, Scarlatti, Couperin samt nyere musik. For begyndere til øvede klaverelever.

Ideelt til elever, som kun har keyboard eller el-klaver hjemme, da spilleteknikken har en del tilfælles. Undervisningen indeholder spil på både cembalo og klaver.

Cembaloet er klaverets forgænger, og havde sin storhedstid i 16- og 17-hundredtallet. I modsætning til klaveret er cembaloet ikke anslagsfølsomt, da strengene knipses med plektre. Den særlige sprøde, guitaragtige klang gør også instrumentet ideelt til sammenspil – eksempelvis med violin eller fløjte.

Øvning kan foregå på el-klaver, keyboard eller synthesizer til hjemmeforberedelse.

Vi arbejder med noder, gehør og sammenspil. Undervisningen tilrettelægges efter den enkeltes niveau og ønsker. Der vil blive lagt vægt på spilleteknik, form, stil og udtryk i musikken.

Tilbage til Soloundervisning

Tilbage til Instrument og sang